? ??????????????Wavy Repeat? ????? ?? ???Rating: 5.0 (1 Rating)??155 Grabs Today. 917 Total Grabs. ??????P
review?? | ??Get the Code?? ?? ???????????????????????????Music With My Eyes Shut? ????? ?? ???Rating: 4.7 (3 Ratings)??574 Grabs Today. 2279 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get t BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS ?

Thursday, March 4, 2010

perniagaan lokcin dan aiskrim pulut


Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda cerita dan pengalaman menjalankan perniagaan kecil kecilan ni....amat menyeronokkan serta mencabarkan..kami diberi task (BERNIAGA). disebabkan itu tertubuhlah kumpulan MILLION yang terdiri dari 10 orang wanita yang ayu-ayu dan cantik hehe,tapi bukan sebarang wanita okey..everything kami did sendiri.

Setelah perbincangan,kami bersetuju untuk menjual sate ikan (LOk CIN) dan aiskrim pulut. Agak simple.....huhuhu....Persiapan pun dibuat la serba sederhana berbekalkan modal RM50 ringgit sorang... Disebabkan baru je nk niaga....maka banyaklah barang kehendak tu dijadikan keperluan. Nasib baik sya jenis mengumpul tupperware.... boleh guna buat berniaga.

Pada hari yang ditetapkan (2-5 March 2010) kami pun berniaga...selama 3 hari berniaga kami la peniaga paling lambat bukak...macam2 hal la.....nanti you all berniaga jang jadi cam kami heheh...tidak elok untuk dijadikan rujukan haha....Gerai kamilah jugak gerai paling simple idea hiasan dan menu ada dua sahaja atas meja. Peniaga lain stay sampai malam, kitorang petang da bungkus-bungkus haha. Ape jenis peniaga la kitorang ni

Saya jelaskan disini sedikit sebanyak tentang pruduk kami..tidaklah nanti semua pembaca tertanya-tanya kan. Lok Cin tu name untuk satey ikan.. memang fully ikan rasenye....satey ni akan dibakar dulu....da name pun satey kan haha.. celop ngn sos buatan sendiri pasti menyelerakan... 3 batang singgit!!! mari-mari beli. Aiskrim pulut pulak...diletakkan dalam cawan pulut dan aiskrim then add in jagung dan hiasan sikit....RM1.50 jeh...

Biasalah berniaga ramai ramai ni...ada pecanggahan pendapat ape lah... biasalah tu.. seme mungkin da penat dan berada dalam dunia emosi masing masing. Tapi kejap je la, tak lame...ok jek hehehe....

Saya bersyukur sangat sebab kitorang berjaya habiskan jualan semuanya....ahha!! tau sebab ape.... market tinggi sey haha...gerai kami tu la yang paling bising mempromosikan produk..Geli ati bile ingat balik... "adik manis...abang manis... satey ikan ade...aiskrim pulut ade.." "lokcin satey ikan...3 singgit- 3 singgit" hahahaha......

Walaupun 3 hari berniaga belum boleh jadi jutawan.. tapi character keusahawanan tu ade....memerah otak untuk menjual poduk gantian...sbab produk utama habis stok... kami jual keropok bakar...keropok ranggup dan sosej gemuk..

Semuanya memang memenatkan...kaki jangan kate la....lenguh bukan main lagi....tapi tu semua pengalaman kan....Saya dapat banyak pengajaran dari apa yang kitorang jalankan keje nih..

1) kerjasama tu penting
2) sentiasa kene berfikir
3) kesepakatan tu penting sangat
4) Be rasional...bijak cari pelanggan
5) Sentiasala ye kita bersyukur....kadang 2 suke sangat2 terlupa pada pencipta..
6) kreativiti tu necessary skill yang kene ade
7) kerajinan tu tunggak utama untuk berjaya
dan bnyak lagi

Gitulah sedikit sebanyak yang dapat saya kongsi tentang moral of value harian2 saya. Berniaga memerlukan semangat yang kuat. seronok dan memenatkan
PEACE!!!!

3 comments:

creativeheart said...

btol2..

SiarraTech said...

dirra, ajar la camne nak wat sate ikan tu.. tingin rasa nak makan... korang meniaga bape cucuk hari tu...

alya aina said...

Saya bminat dgn aiskrim pulut tu.mcmana nk dpatkan bkas yg ltak aiskrim tu yer