? ??????????????Wavy Repeat? ????? ?? ???Rating: 5.0 (1 Rating)??155 Grabs Today. 917 Total Grabs. ??????P
review?? | ??Get the Code?? ?? ???????????????????????????Music With My Eyes Shut? ????? ?? ???Rating: 4.7 (3 Ratings)??574 Grabs Today. 2279 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get t BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS ?

Wednesday, February 24, 2010

Volley Ball .......Sejarah....

Bola tampar adalah sukan yang aqu minat sejak ak sekolah rendah lagi..... ari nie aqu nak cerita pasal bola tampar.Sejarah bola tampar duniaBola tampar mula diperkenalkan pada tahun 1895 di gimnasium Y.M.C.A, Springfield Massachusettees, Amerika Syarikat oleh Prof. William J. Morgan. Masa tu diorang main dengan bola keranjang je.. Tangan diorang sakit sebab bola tu berat kan.. Morgan pun minta tolong syarikat Spalding buat bola baru gune kulit anak lembu.. Lepas pada tu permainan ini terus menjadi minat orang ramai. Bola tampar yang dikenali sebagai Mintonette ditukar kepada volley ball olaeh Prof. H.T Halstead pada tahu 1896.

Populariti bola tampar bermula pada tahun 1900 apabila Kanada menjadi negara pertama menerimanya dan kemudiannya diperkenalkan ke India pada tahun yang sama. Sukan bola Tampar terus berkembang apabila ia diperkenalkan ke Cuba (1905), China (1906), Jepun (1908), Puerto Rico(1909) dan Filipina (1910) sebelum ianya diperkenalkan ke Eropah.


Di Malaysia
Bermula sekitar 1920 an di Pulai Pinang. Dipopularkan oleh pelajar yang baru pulang dari Universiti Chi-Nan, Shanfhai, sebelum berkembang di Selangor dan negeri negeri lain.
0 comments: